PAINTINGS

PAINTINGS

Tuschmåleri är en del av mina skapande, jag målar med kinesiskt tusch och natuliga färgpigment på kinesiskt rispapper som är absoberande handgjort xuanpapper.

Den tusenåriga tuschmåleri är utsprunigt från Kina, redan jag var barn skriva jag med de spesiga pensel med tusch. Senare använter jag denna fantastiska tusch-, pensel- och vattenteknik i mitt eget skapande.

Lotusdamm

I min hemstad Hangzhou finns en vacker sjö där lotusblomman växer. Den friska mintdoften slår emot mitt ansikte när jag cyklar vid sjön. Efter oräkneliga promenader kring sjön under min uppväxt, blev lotusen, lotusdammarna och jag oskiljaktiga.

Längtan

Redan före skolåldern började jag skriva och måla med kinesisk pensel och tusch.

Efter att jag hade flyttat till Sverige, saknade jag språk för att kommunicera i den nya miljön. Vad kunde trösta mig i min ständigt växande hemlängtan? Svaret hittade jag i tuschmåleriet.

Lotus

Lotusen har varit min favoritblomma ända sedan barndomen. Det varierande ljuset och vinden förhöjer ytterligare upplevelsen av dess ursprungliga skönhet. Lotusens symbolik har lämnat ett outplånligt minne hos mig.

Bland bergen

Varje gång jag undervisar i kinesiskt tuschmåleri på västkusten, påminner landskapet mig om Wuberget mitt i Hangzhou, och min fantasi börjar fånga upp särskilda känslor ur mitt minne från berget.

Tecken & Under isen

Måleri, kalligrafi och sigillkonst har varit en helhet inom kinesiskt tuschmåleri, men dessa ”tecken” är för mig bara ett bildspråk som jag leker med, inte kalligrafi i klassisk betydelse.